Με το #μένουμεσπίτι να κερδίζει -καλώς- όλο και περισσότερο έδαφος, αφού είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα τις ευπαθείς ομάδες, τα βιβλία αποδεικνύονται η καλύτερη παρέα στην κεκλεισμένων των θυρών καθημερινότητά μας. Όταν, μάλιστα, τα βιβλία σχετίζονται με τη μαγειρική, τότε μπορούν να μας ταξιδέψουν σε όλη την υφήλιο όχι μόνο με τις εικόνες, αλλά και τις γεύσεις τους, εμπνέοντάς μας να μπούμε στην κουζίνα και να δοκιμάσουμε τις ιστορίες των συγγραφέων τους… στο πιάτο!
Από το street food του σήμερα, μέχρι διαχρονικές συνταγές του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και με γεύσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο ολάκερο, ξεδιαλέξαμε πέντε πρόσφατες, ή λιγότερο πρόσφατες εκδόσεις που ξεχωρίσαμε, και ψάχναμε ελεύθερο χρόνο να τις ξεκοκαλίσουμε.
Street Food - του Άκη Πετρετζίκη
Το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μας ξεναγεί στο γνωστό κι αγαπημένο street food του κόσμου, παρουσιάζοντας από εξωτικές συνταγές όπως fish tacos, spring rolls, noodles και sushi, μέχρι slow cook μαγειρευτά, ψητά κρέατα, ζυμαρικά και ψάρια, αναδεικνύοντας το New Age Street Food. Ο γνωστός τηλε-chef παρουσιάζει συνταγές που προέκυψαν από ταξίδια του, οι οποίες ξεφεύγουν από τα όρια του κλασικού street food, σε ένα βιβλίο γραμμένο απλά και κατανοητά, με επαρκείς οδηγίες ακόμη και για αρχάριους - το μόνο που μένει είναι να διαλέξουμε ποιά από τις 120 συνταγές του θα ετοιμάσουμε!
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 240
45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη - του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης έχει συνδέσει το όνομά του με τις εκλεπτυσμένες ελληνικές γεύσεις, παρουσιάζοντάς τες, μεταξύ άλλων, στο παριζιάνικο «Maison Mavrommatis» (αστέρι Michelin), αλλά και στο «Vivaldi by Mavrommatis» (Χρυσός Σκούφος 2019) στην Κύπρο. Ξεκινώντας από την ηπειρωτική Ελλάδα και προχωρώντας έπειτα προς στο Αιγαίο, πριν καταλήξει στην πατρίδα του την Κύπρο, ο Μαυρομμάτης παρουσιάζει συνταγές εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομία που, είτε πιο απλές, είτε ιδιαίτερα σύνθετες, ξεχωρίζουν για τις καλογραμμένες οδηγίες τους, με όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες.
Duccasse Editions σε επιμέλεια της Gastronomy Essentials, σελ. 139
Γλυκά χωρίς… - του Χρήστου Βέργαδου
Στο βιβλίο του pastry chef Χρήστου Βέργαδου βρίσκουμε γευστικές συνταγές που δεν περιέχουν κοινά υλικά της ζαχαροπλαστικής. Ξεφυλλίζοντας, το «Γλυκά χωρίς...» μαθαίνουμε πως να φτιάχνουμε κορμό μόκα, τούρτα Πάβλοβα χωρίς γλουτένη, σαραγλί χωρίς ζωικά, αλλά και κέικ καρύδας χωρίς αλεύρι. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό πόσες επιλογές υπάρχουν, αφού οι κατηγορίες του βιβλίου είναι: Χωρίς ζωικά, Χωρίς αλεύρι, Χωρίς αβγά, Χωρίς γλουτένη, Χωρίς ζάχαρη, Χωρίς χρόνο, Χωρίς πολλές θερμίδες, Χωρίς φούρνο…
Εκδόσεις Διόπτρα, σελ. 208
Μαγειρεύω Εποχές - της MamaTsita (Γωγώ Παπαδιονυσίου)
Η γνωστή food blogger και τηλεοπτική μαγείρισσα μοιράζεται στο βιβλίο της ενδιαφέρουσες συνταγές με κύριο κριτήριο την εποχικότητα, ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλύπτει μικρά μυστικά προτείνοντάς μας εύκολες ιδέες για τα καθημερινά γεύματά μας. Το βιβλίο χωρίζεται σύμφωνα με τις εποχές του χρόνου και δίνει αλμυρές και γλυκές συνταγές, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα χρήσης φρέσκων υλικών, που κάνουν τα φαγητά μας νοστιμότερα. Εμείς ξεχωρίζουμε πάντως την αλμυρή κολοκυθόπιτα με φύλλα κρούστας, τη μανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο, τα γιουβαρλάκια με τραχανά και τα πράσα με σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 224
Αγαπημένα - του Άντονι Μπουρντέν
Το τελευταίο βιβλίο του celebrity chef που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή αποτελεί μια αυτοβιογραφική προσέγγιση αγαπημένων του συνταγών από τη νιότη, μέχρι και την ενηλικίωσή του. Στο «Αγαπημένα» βρίσκουμε συνταγές από διαφορετικές κατηγορίες σε συνδυασμό με προσωπικές εξομολογήσεις από τη ζωή του του χαρισματικού chef που μπορούσε να αποκρυπτογραφεί τις γαστρονομικές διαθέσεις των ανθρώπων γύρω του. Εκτός όμως από αγαπημένες συνταγές του μέσα στο βιβλίο ξετυλίγονται τα τριάντα χρόνια εμπειρίας και περιπλάνησής του σε όλο τον κόσμο.
Εκδόσεις Πεδίο, σελ. 292