Follow us

Το παστίτσιο αλλιώς

Η αγαπημένη ελληνική συνταγή παραμένει νόστιμη και χωρίς κιμά -κάτι που θα σου αποδείξουν οι τρεις παραλλαγές που θα βρεις εντός.

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Το παστίτσιο, η αγαπημένη ελληνική συνταγή, παραμένει νόστιμη και χωρίς κιμά -κάτι που θα σου αποδείξουν οι τρεις παραλλαγές που θα βρεις παρακάτω.

Παστίτσιο με Κρέμα από Κόκκινη Κολοκύθα

Υλικά

  • ¾ του πακέτου χοντρό μακαρόνι ή σπαγγέτι Νο6
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1.200 γρ. ψίχα κολοκύθας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. φέτα χοντροσπασμένη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ λίτρο φρέσκο γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη (ή οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί) και λίγη επιπλέον για την κρούστα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια για 3' λιγότερο απ' ό,τι γράφει το πακέτο. Τα στραγγίζουμε.
  2. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι, βάζουμε την κολοκύθα χοντροκομμένη, την αλατίζουμε, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και την ψήνουμε για 30' περίπου στους 180°C μέχρι να μαλακώσει.
  3. Τη βάζουμε στο σουρωτήρι του ρυζιού και την πιέζουμε να βγάλει όλα τα υγρά της.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το πράσο με το κρεμμύδι.
  5. Ρίχνουμε την κολοκύθα, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της κολοκύθας.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον δυόσμο και τη φέτα και αφαιρούμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κολοκύθας.
  7. Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά διαλύουμε με το σύρμα το αλεύρι με το βούτυρο.
  8. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και στη συνέχεια την κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αυγό και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί 3 κ.σ. από την μπεσαμέλ και απλώνουμε το ⅓ των μακαρονιών. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κολοκύθα. Συνεχίζουμε με μία στρώση μακαρόνια και μία κολοκύθα.
  11. Τελειώνουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Παστίτσιο με Κοτόπουλο και Πιπεριές

Υλικά

  • 500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος ή μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ. ζυμαρικά
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
  • 1 πιπεριά κίτρινη σε κύβους
  • 1 μεγάλο ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κύβο + λίγο νερό

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1/3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μεγάλες βούτυρο ή μαργαρίνη . 1 μέσα στη μπεσαμέλ και 1 λιωμένη για την επιφάνεια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο λίγο
  • 1 κούπα τριμμένο τυρί, μισό για την κρέμα, μισό για την επιφάνεια

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, σε λιγότερο χρόνο, να κρατάνε.
  2. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα ρίχνουμε στο μεγάλο λαδωμένο πυρέξ.
  3. Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κοτόπουλο και μόλις αρχίσει να ασπρίζει το κοτόπουλο προσθέτουμε τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο.
  4. Χαμηλώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγο να μαραθούν οι πιπεριές.
  5. Μόλις μαλακώσουν οι πιπεριές, σβήνουμε με ούζο , ρίχνουμε τον κύβο με το νεράκι και τέλος το φρέσκο θυμάρι.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί δυο λεπτά και βάζουμε την κρέμα γάλακτος.
  7. Αφήνουμε να πάρει μια βράση 2-3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά, χωρίς να αφήσουμε να πήξει πολύ η κρέμα γάλακτος.
  8. Ρίχνουμε το κοτόπουλο πάνω στα μακαρόνια.
  9. Για την κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, ανάβουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι κι ανακατεύουμε να διαλυθεί, ρίχνουμε το χτυπημένο αυγό, ανακατεύοντας συνέχεια.
  10. Στο τέλος προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, τη μισή μαργαρίνη και το μισό τυρί, ανακατεύουμε και απλώνουμε πάνω από το κοτόπουλο. Η κρέμα πρέπει να είναι αραιή.
  11. Σε περίπτωση που μας βγει πηχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό για να την κάνουμε πιο αραιή.
  12. Με τις πρώτες φούσκες στην επιφάνεια, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  13. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το κοτόπουλο και τη στρώνουμε καλά.
  14. Τέλος, κουνάμε όλο το ταψί, μπρος πίσω, ώστε η κρέμα να εισχωρήσει και λίγο μέσα στο μείγμα.
  15. Την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη την απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στην κρέμα για να κάνει μια ωραία κρούστα και ραντίζουμε το υπόλοιπο τυρί.
  16. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου να ροδίσει ελαφρά.
  17. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε ένα 15λεπτο και μετά σερβίρουμε.

Παστίτσιο με Κοτόπουλο και Λαχανικά

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 800 γρ. κοτόπουλο στήθος, φιλέτο κομμένο σε κυβάκια
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια
  • 2 πιπεριές, σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 3 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 7 κ.σ. αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κοτόπουλο.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσει καλά.
  3. Το βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τις πιπεριές και τα καρότα.
  5. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.
  6. Τα σοτάρουμε όλα μαζί, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
  7. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί, για λίγο.
  8. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  10. Ετοιμάζουμε την κρέμα.
  11. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
  12. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα και ψήνουμε για λίγο.
  13. Ρίχνουμε το γάλα, και ανακατεύουμε ζωηρά, για να μη σβολιάσει η κρέμα.
  14. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  15. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
  16. Προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσουμε λίγο για το πασπάλισμα.
  17. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
  18. Απλώνουμε 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ στο ταψί και από πάνω μία πρώτη στρώση μακαρόνια.
  19. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από την κρέμα στο μίγμα του κοτόπουλου και αφού την ανακατέψουμε, απλώνουμε το μισό μίγμα πάνω από τα μακαρόνια.
  20. Κάνουμε και μία δεύτερη στρώση.
  21. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

* Η φασολάδα αλλιώς

Επίσης...

Αποκριάτικες γεύσεις της ελληνικής παράδοσης

Κατά την περίοδο της Αποκριάς, η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη γεύσεις και αρώματα που συνοδεύουν το γλέντι και τη χαρά των ημερών.

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

Περισσότερα από

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Πώς να φτιάξετε το viral Chipotle Burrito στο σπίτι

Με ζουμερό κοτόπουλο, αρωματικό ρύζι, πικάντικα φασόλια και δροσερά συνοδευτικά, μπορείτε να απολαύσετε ένα λαχταριστό γεύμα που θα σας ταξιδέψει στο Μεξικό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

Έχεις ζύμη για πίτσα; Έχουμε τρεις πανεύκολες ιδέες για γέμιση

Βρες εντός τρεις πανεύκολες ιδέες για γέμιση στην πίτσα σας.

Η φασολάδα αλλιώς

Δοκιμάστε τρεις συνταγές για φασολάδα που έχουν κάτι το διαφορετικό.

Vegan κέικ καρότου και πορτοκαλιού: Φυσικές γεύσεις για κάθε στιγμή

Ανακαλύψτε δύο λαχταριστές συνταγές για vegan κέικ που συνδυάζουν φυσικές γεύσεις και υγιεινές πρώτες ύλες.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.