Follow us

Τα όσπρια επιστρέφουν στο ελληνικό τραπέζι

Με τις σύγχρονες έρευνες να υποστηρίζουν την ανάγκη μείωσης κατανάλωσης κρέατος, η «αναγέννηση» των οσπρίων στην Ελλάδα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα διατροφική αλλαγή...

Τα όσπρια επιστρέφουν στο ελληνικό τραπέζι

Η επίδραση της κρίσης στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων είναι γνωστή, αφού το μειωμένο εισόδημα οδήγησε σε μείωση του κρέατος και ψαριού και τη στροφή των καταναλωτών στα όσπρια και προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες. Έτσι, τους ώθησε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να επιλέγουν εκτός από όσπρια, πιο «εξωτικές» κουζίνες και εποχικά προϊόντα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες επιλέγουν τα όσπρια, αφού πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70, προϊόντα όπως η φακή, τα ρεβίθια, η φάβα και φυσικά τα φασόλια αποτελούσαν σταθερά γεύματα στο εβδομαδιαίο τραπέζι. Σήμερα, τα όσπρια συμπεριλαμβάνονται σε εστιατόρια και αποτελούν μέρος περίτεχνων πιάτων, με τρόπο που αναδεικνύεται η αξία, αλλά και η νοστιμιά τους. Παράλληλα, με την ελληνική παραγωγή να μην επαρκεί, οι περισσότεροι παραγωγοί υιοθετούν καλύτερες πρακτικές, προτιμούν τις ελληνικές ποικιλίες, ενώ αρκετά όσπρια έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Τα όσπρια επιστρέφουν στο ελληνικό τραπέζι

Η τάση, βέβαια, κατανάλωσης και καλλιέργειας οσπρίων δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οσπρίων αυξήθηκαν, με τα ρεβίθια και τη φάβα να θεωρούνται ανερχόμενα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση «αγροτικές προοπτικές», του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται σε όλο τον κόσμο να αυξηθεί η κατανάλωση οσπρίων, αλλά και αυτή του κρέατος, λόγω του υπερπληθυσμού.

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.