Η επίδραση της κρίσης στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων είναι γνωστή, αφού το μειωμένο εισόδημα οδήγησε σε μείωση του κρέατος και ψαριού και τη στροφή των καταναλωτών στα όσπρια και προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες. Έτσι, τους ώθησε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να επιλέγουν εκτός από όσπρια, πιο «εξωτικές» κουζίνες και εποχικά προϊόντα.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες επιλέγουν τα όσπρια, αφού πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70, προϊόντα όπως η φακή, τα ρεβίθια, η φάβα και φυσικά τα φασόλια αποτελούσαν σταθερά γεύματα στο εβδομαδιαίο τραπέζι. Σήμερα, τα όσπρια συμπεριλαμβάνονται σε εστιατόρια και αποτελούν μέρος περίτεχνων πιάτων, με τρόπο που αναδεικνύεται η αξία, αλλά και η νοστιμιά τους. Παράλληλα, με την ελληνική παραγωγή να μην επαρκεί, οι περισσότεροι παραγωγοί υιοθετούν καλύτερες πρακτικές, προτιμούν τις ελληνικές ποικιλίες, ενώ αρκετά όσπρια έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο
Η τάση, βέβαια, κατανάλωσης και καλλιέργειας οσπρίων δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οσπρίων αυξήθηκαν, με τα ρεβίθια και τη φάβα να θεωρούνται ανερχόμενα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση «αγροτικές προοπτικές», του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται σε όλο τον κόσμο να αυξηθεί η κατανάλωση οσπρίων, αλλά και αυτή του κρέατος, λόγω του υπερπληθυσμού.