
Ωριμα, νόστιμα και ζουμερά φρούτα, ζάχαρη και λίγη υπομονή επάνω από την κατσαρόλα που σκορπίζει γλυκειές μυρωδιές...Το φτιάξιμο της μαρμελάδας είναι ήδη μιά απόλαυση και πανεύκολο. Η καλύτερη εποχή της τώρα, με τα άφθονα καλοκαιρινά φρούτα. Ροδάκινα, βερίκοκκα, νεκταρίνια, πεπόνι, κεράσια, βανίλιες και λίγο αργότερα σταφύλι -το φτιάχνουν πολλοί, αν και δεν το έχω δοκιμάσει- και το υπέροχο σύκο. Πειραματιστείτε με κάτι έξω από τα συνηθισμένα, όπως η υπέροχη μαρμελάδα ντομάτα -που ταιριάζει και με λευκά κρεατικά και τυριά- ή τα γλυκά μπαχαρικά (κανελογαρύφαλα, αστεροειδής γλυκάνισος) και η γνήσια βανίλια, που θα κάνουν μοναδική τη μαρμελάδα σας. "Φευγάτα" αρώματα δίνουν το τζίντζερ, η αρμπαρόριζα, η λουίζα, το λικέρ πικραμύγδαλο.
Καθώς τη μαρμελάδα τη συντηρούμε γιά καιρό ή και τη δωρίζουμε, να ένας τρόπος διατήρησης σε βαζάκια:
Αρχικά αποστειρώνουμε τα βαζάκια μας και τα καπάκια τους, βάζοντάς τα σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 100ο, γιά 10' ή βυθίζοντάς τα σε νερό που βράζει γιά 5'. Στην τελευταία περίπτωση, τα αναποδογυρίζουμε να στραγγίξουν σε καθαρή πετσέτα, αποφεύγοντας να τα σκουπίσουμε εσωτερικά. Τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα, βιδώνουμε σφιχτά τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κενό αέρα, που βοηθάει τη συντήρηση.
Ενας τρόπος να ελέγξουμε αν έγινε η μαρμελάδα μας είναι ο εξής: ενώ βράζει η μαρμελάδα βάζουμε ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Οταν θεωρούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίχνουμε στο πιατάκι 1-2 κουταλιές και ελέγχουμε την υφή της. Η μαρμελάδα πρέπει να κυλάει στο πιατάκι αργά και να μην είναι πολύ ρευστή.
Τελευταία και βασική συμβουλή, τα ώριμα και νόστιμα φρούτα!