Follow us

Λαχανοντολμάδες με καραβίδες

Τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Πρωτεύουσας εκμυστηρεύονται τις νοστιμότερες σπεσιαλιτέ τους στο «ΕΥ». Φορέστε Χρυσό Σκούφο και μαγειρέψτε ονειρεμένα μενού για τους φίλους σας. Πριν όμως ρίξετε… χρυσόσκονη στην κουζίνα σας, προγραμματίστε επιτόπου δοκιμή για να ξέρετε τι κάνετε… Πλήρεις οδηγίες χρήσεως, ρεστοράν και συνταγών, για να κάνετε το όνειρο πραγματικότητα.

Λαχανοντολμάδες με καραβίδες

Υλικά

Υλικά (για 15 ντολμάδες)

1 μεγάλο λάχανο

1 ματσάκι άνηθο

3 κρεμμύδια φρέσκα & 1 πράσο

10 φυλλαράκια δυόσμο

1 κιλό φρέσκο καραβιδάκι, μικρό

1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι - πιπέρι

1 λεμόνι κομμένο σε φέτες

Για τη σάλτσα

Χυμός ενός λεμονιού

1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Παρασκευές

Ντολμάδες
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και σε μια κατσαρόλα, όπου βράζει ελαφρώς αλατισμένο νερό, ζεματάμε το λάχανο.

Το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε με προσοχή τα μεγάλα του φύλλα.

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις καραβίδες και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το πράσο.

Τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, με ελάχιστο λάδι, μαζί με το δυόσμο, αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά (2 λεπτά) -σε δυνατή φωτιά- τις καραβίδες, τις σβήνουμε με κρασί (1/3 φλιτζ.) και ρίχνουμε το περιεχόμενο στο τηγάνι με τα λαχανικά.

Τα βάζουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Διαλέγουμε μεγάλα φύλλα λάχανου χωρίς νεύρα και με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε γέμιση (μια κουταλιά), την βάζουμε στο κέντρο του φύλλου και φτιάχνουμε τους ντολμάδες.
Αφού χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση, παίρνουμε ένα μεγάλο τσουκάλι.

Αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο του και τον στρώνουμε (μία στρώση) με τα φύλλα λάχανου που έχουν περισσέψει.

Γεμίζουμε με μία στρώση ντολμάδες, βάζουμε από πάνω τους μία στρώση λαχανόφυλλα, μετά πάλι ντολμάδες, κ.ο.κ.

Ρίχνουμε το λάδι και το κρασί στο τσουκάλι και συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειάζεται (περίπου 1,5 - 2 φλιτζ.) έτσι ώστε όταν πιέσουμε τους ντολμάδες, το υγρό να έρθει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς.

Στο τέλος, στρώνουμε τις φέτες του λεμονιού και τις σκεπάζουμε με καπάκι μικρότερης κατσαρόλας που το στηρίζουμε στη θέση του με ένα βάρος.

Τα βράζουμε 12 με 15 λεπτά.

Σάλτσα
Βράζουμε σε κατσαρολάκι τα κελύφη και τα κεφάλια των καραβίδων για 15 λεπτά.

Σουρώνουμε το ζωμό βάζουμε στο μπλέντερ το ζωμό, 1 φλιτζ.

ζωμό από τους ντολμάδες, την κρέμα γάλακτος και λίγο λεμόνι και τα χτυπάμε.

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς, περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Μαγειρικά τρικ
• Για να μην κολλήσει το φαγητό, είναι απαραίτητο να στρώσουμε οπωσδήποτε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα λάχανου.
• Η γεύση των θαλασσινών υποβαθμίζεται πάρα πολύ όταν τα μαγειρεύουμε για πολύ χρόνο.

Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα 2 λεπτά σοταρίσματος.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.