
Υλικά
Υλικά (για 15 άτομα)
Τραχανάς
500 γρ. τραχανάς ξινός
2 λίτρα ζωμός κότας
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χτυπημένο στο blender, μέχρι να πάρει υγρή μορφή)
4 σκ. σκόρδο ακαθάριστες
2 κλωναράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο
Χταπόδι
1 χταπόδι γύρω στα 1500 γρ (μόνο τα πλοκάμια)
1 ½ μπουκάλι κόκκινο κρασί
20 κόκκοι κόλιαντρο
20 κόκκοι πιπέρι μαύρο
5 αστεροειδείς γλυκάνισοι
10 κόκκοι καρδάμωμο
1 κρεμμύδι μέτριο, πολύ
ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Παρασκευή
Τραχανάς Βράζουμε τον τραχανά –μαζί με το ζωμό κότας, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη– σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά.
Περνάμε τον τραχανά από blender και μετά από μια ψιλή σήτα και τον ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, τον τραβάμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι.
Αλατοπιπερώνουμε.Αν η σούπα μας είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό.Χταπόδι Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με τα μπαχαρικά μέχρι να εξατμιστεί κατά 2/3.
Προσθέτουμε τα πλοκάμια και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.Αφαιρούμε τα πλοκάμια από την κατσαρόλα και τα ψιλοκόβουμε σε ένα πολυμίξερ πολύ ψιλά (σαν κιμά).
Σουρώνουμε το ζωμό μέσα στον οποίο έβρασε το χταπόδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τον βράζουμε μέχρι να σιροπιάσει.
Προσθέτουμε το λάδι.
Ανακατεύουμε το χταπόδι μαζί με τη σάλτσα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι.Πλάθουμε το μείγμα μας σε 45 μικρά σουτζουκάκια και τα ψήνουμε –χωρίς λάδι– σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (το οποίο έχουμε ζεστάνει πρώτα πάρα πολύ καλά) για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.Σερβίρουμε τη σούπα μας σε ένα βαθύ πιάτο και δίπλα, σε ένα πιατάκι, τοποθετούμε από 3 σουτζουκάκια για κάθε άτομο.
Ο κλασικός τραχανάς σούπα, αντί για τα ψητά ψωμάκια ή το τυρί, αρτύζεται με χταπόδι σε μικροσκοπικά σουτζουκάκια: μια οικεία, αλλά όχι αναμενόμενη γεύση.