Υλικά
υλικά για 4-5 άτομα
800 γρ. γαρίδες μέτριες ή μεγάλες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκ. σκόρδο. ψιλοκομμένη
1 μεγάλο πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα
1 κ.σ. ροζ πιπέρι
1 φλ. τσ. κονιάκ ή μπράντυ
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένετε τις γαρίδες και τις καθαρίζετε, κρατώντας τις ουρές και τα κεφάλια.
Αν είναι αρκετά μεγάλες, χαράζετε με κοφτερό μαχαιράκι την ράχη, κατά μήκος, και αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι.
Δεν μας ενοχλεί να χωρίσουν κάποια κεφάλια, θα τα μαγειρέψουμε μαζί.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετάκια, μαζί με λίγο από το τρυφερό πράσινο μέρος.
Πλένουμε το πορτοκάλι, παίρνουμε το ξύσμα και το στύβουμε.
Αν δεν είναι μεγάλο, θα χρειαστεί να στύψουμε ένα ακόμα, για να έχουμε 1/2 φλ.
τσ.
χυμό.
Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, σε χαμηλή φωτιά, γιά 3'.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, φροντίζοντας να ακουμπάνε στο τηγάνι ομοιόμορφα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και τις σοτάρουμε 2' από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τις προσεκτικά και προσθέτοντας ενδιαμέσως το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 2' να εξατμισθεί.
Προσθέτουμε το ροζ πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν 3'-4', ανακινώντας το τηγάνι.
Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον μαϊντανό και αδειάζουμε σε πιατέλα.