Υλικά
Υλικά
360-400 γρ. σπαγγέτι
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (ή κάποιο κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας)
6 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κ. σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
4 κ. σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ή αν προτιμάμε 4 κ. σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένη
ξύσμα από ½ λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
75 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
κόκκινο καυτερό πιπέρι, κατά βούληση
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Ρίχνουμε τα σπαγγέτι να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, al dente.
Τα σουρώνουμε, αλλά κρατάμε ½ φλιτζάνι (125 ml) από το νερό όπου έβρασαν, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, τα μυριστικά και το ξύσμα του λεμονιού κι αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα που τα βράσαμε και μαραίνουμε το σκόρδο.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τα γυρίζουμε για ½ λεπτό και προσθέτουμε το νερό από το βράσιμό τους.
Τα σερβίρουμε ζεστά κι αν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον τριμμένο τυρί. Σημ. Μαζί με το σκόρδο μπορούμε να σοτάρουμε και τα κρεμμυδάκια, αν προτιμάμε να μην είναι ωμά.
Επίσης, αν κάποιο από τα μυριστικά δεν μας αρέσει ή δεν το έχουμε πρόχειρο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάρδαμο, με τη σαλάτα βαλεριάνα ή με άνηθο ή δυόσμο, ανάλογα με τα γούστα μας
Θ.Τ.