Υλικά
1 ½ κ. μεγάλες σαρδέλες ή γόπεςΥλικά
Για την πεπερονάτα
4-5 μεγάλες γλυκές πιπεριές, κόκκινες ή πράσινες
300 γρ. ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2 -3 κ.σ. λευκό ξύδι
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες ή τις γόπες και πετάμε το κεφάλι.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις.
Αφήνουμε τα ψάρια στο ψυγείο να τα πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές από τις μεμβράνες και τους σπόρους και κόβουμε την κάθε μια στα τέσσερα.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα ψάρια σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, βάζουμε 1 /3 φλ.
ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε –όχι να καπνίσει.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, το άκοπο πιπέρι και τα σκόρδα, σβήνουμε με το ξύδι, αφήνουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε και τις ντομάτες, και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε δυνατή φωτιά περίπου 10 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
Τακτοποιούμε προσεκτικά τα ψάρια στην πεπερονάτα και αφήνουμε να μαγειρευτούν 2 -3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Α.Τ.