Υλικά
Υλικά
1 κ. χταπόδι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 ξερό φύλλο δάφνης
4 -5 κόκκοι άκοπο μαύρο πιπέρι
4 κόκκινες μεγάλες πιπεριές σε λωρίδες πάχους 2 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε χοντρές λωρίδες
6 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 κλωνάρια σέλερι καθαρισμένο από τις ίνες, σε κοµµάτια 5 εκ.
2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
10 εκ. το καθένα
1 μεγάλη ντομάτα σε καρεδάκια
3 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι με 1 φλ.
καυτό νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Το βγάζουμε στραγγιστά, κρατάμε στην άκρη το ζουμί του και το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 εκ..
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε ακόμα 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το χταπόδι, το άκοπο πιπέρι και το δεντρολίβανο, ανεβάζουμε τη φωτιά και σβήνουµε µε το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε το ζουμί του χταποδιού, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά όχι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το ξύσμα πορτοκαλιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.Α.Τ.