Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό
250 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
1 ποτήρι Μαυροδάφνη
1 συσκευασία κονκασέ
3-4 μπαχάρια
1 αστεροειδή γλυκάνισο
2-3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
μετρημένο αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε τα μάτια και το "δόντι" του.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τα ρίξουμε σε νερό που κοχλάζει για ½ λεπτό και τα στραγγίξουμε στη συνέχεια.
Βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο στο κέντρο της γάστρας και ολόγυρα απλώνουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Το ψήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Στο τέλος αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και αφήνουμε τα κρεμμύδια να ροδίσουν και τη σάλτσα να καραμελώσει.
Tip
Καλύτερα να μην τεμαχίσουμε το χταπόδι. Ολόκληρο βγαίνει πολύ πιο νόστιμο και ζουμερό.