Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. φακές, χοντρές κατά προτίμηση
1 δαφνόφυλλο
φλούδα από 1 πορτοκάλι
2 συσκευασίες καπνιστό τόνο (ή απλό τόνο σε λάδι)
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 κίτρινες πιπεριές
2 πορτοκαλί πιπεριές
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
αλάτι
Για τη σος
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι
χυμό από ½ πορτοκάλι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο και την πορτοκαλόφλουδα.
Προσέχουμε μόνο να μαλακώσουν, χωρίς να "σκάσουν"! Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το πορτοκάλι.
Στραγγίζουμε τον καπνιστό τόνο από το περιττό λάδι.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε ολόκληρες τις πιπεριές. Τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C.
Χλιαρές, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Στη σαλατιέρα βάζουμε τις φακές, τις πιπεριές, τον τόνο, τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και την πάπρικα.
Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη διαλυθεί ο τόνος.
Tip
Της ταιριάζουν και η καπνιστή πέστροφα, αλλά και γαύρος ή σαρδέλες σε κονσέρβα. Το καλοκαίρι βάλτε φρέσκο βασιλικό αντί για άνηθο.