X

Κολοκυθάκια με Πλιγούρι

Μία σούπερ θρεπτική βίγκαν συνταγή. Το πλιγούρι σε σύγκριση με το μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά και τα υψηλότερα επίπεδα των περισσότερων βιταμινών.

Υλικά

5 στρογγυλά κολοκύθια (διαλέξτε τα μικρότερα)

400 γρ. πλιγούρι

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή το μούλτι

2 επιπλέον ντομάτες σε κυβάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

χυμό από 2 λεμόνια και 1 λάιμ

1 κ.γλ. ξερό δυόσμο

½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ ποτήρι κρασί

1 κ.γλ. ζάχαρη

1 ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Στις τριμμένες ντομάτες προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και του λάιμ και μουλιάζουμε το πλιγούρι για 2-3 ώρες.

Αδειάζουμε τα κολύθια, ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους, κρατάμε το καπάκι τους και τα αλατίζουμε μέσα και έξω. Τα βάζουμε σε ταψάκι.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το εσωτερικό των κολοκυθιών και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 1' να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το πλιγούρι, στραγγισμένο, μαζί με τον μισό χυμό της ντομάτας και τα μυρωδικά. Φέρνουμε δυο βόλτες και μετά απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Γεμίζουμε με το μείγμα τα κολοκύθια ως τα ¾. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του. Κρύα είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Tip

Για περισσότερες βιταμίνες και γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ψιλοκομμένες κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, μια μελιτζάνα σε κυβάκια ή και μια μικρή ψιλοκομμένη σελινόριζα

Επίσης...

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.