Υλικά
5 κότσια μοσχαρίσια
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 καρότα σε κυβάκια
4-5 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένο
2 δαφνόφυλλα
1 ξύλο κανέλας
3-4 κλωναράκια θυμάρι
5-6 μπαχάρια
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1½ συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπούκοβο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
¾ του πακέτου ταλιατέλες ή παπαρδέλες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ροδίζουμε το κρέας μαζί με την κανέλα και τα μπαχάρια και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό.
Μαγειρεύουμε το φαγητό με σκεπασμένο το καπάκι, προσθέτοντας στην πορεία λίγο παραπάνω νερό αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα και το μπούκοβο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα και το κρέας.
Tip
Αν έχετε γλυκό κόκκινο κρασί, όπως η μαυροδάφνη, προτιμήστε το: η ελάχιστη γλύκα που αφήνει ταιριάζει ιδανικά. Το οσομπούκο αγαπά τα πλατιά ζυμαρικά, μακριά ή κοντά.