Υλικά
500 γρ. φακές
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
3 μοσχοκάρφια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
Για γαρνιτούρα:
8 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
1 κούπα τυρί φέτα τριμμένη
1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
8 κουταλιές ψιλοκομμένο άνιθο ή μάραθο
ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το μικρό κρεμμύδι και καρφώνουμε πάνω τα μοσχοκάρφια ή γαρύφαλλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τις φακές, το κρεμμύδι το ολόκληρο το τριμμένο, τη σκελίδα του σκόρδου, τα δαφνόφυλλα, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές ώστε να γίνουν αλλά να μην λιώσουν.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι το ολόκληρο και το φύλλο δάφνης.
Σουρώνουμε τις φακές και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ να κρυώσουν.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το λαδόξιδο.
Με αυτό περιχύνουμε τις φακές και γαρνίρουμε με τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.