Υλικά
6 ντομάτες ώριμες
2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
3 πιπεριές
3 πατάτες μέτριες προς μικρές
3 μεγάλα κρεμμύδια
3 μέτρια κρεμμύδια
3 μεγάλα κολοκύθια
1 συσκευασία αμπελόφυλλα ή 200 γρ. φρέσκα
500 γρ. ρύζι καρολίνα
4 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
½ φλιτζ. κουκουνάρι
1 γεμάτο κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κοφτή κ.σ. ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα αν χρησιμοποιήσουμε συντηρημένα. Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε για 1' σε νερό που κοχλάζει και τα στραγγίζουμε.
Κουφώνουμε τα λαχανικά: Αδειάζουμε τις 3 ντομάτες και περνάμε το εσωτερικό τους από το μούλτι, μαζί με τις άλλες 3 ντομάτες.
Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές, αφήνοντας το καπελάκι.
Καθαρίζουμε τα 3 μεγάλα κρεμμύδια, κόβουμε ένα καπελάκι εγκάρσια στο επάνω μέρος και αφαιρούμε τα εσωτερικά φύλλα.
Κρατάμε το εσωτερικό.
Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση, τα κουφώνουμε και κρατάμε τα καπάκια και το εσωτερικό τους.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, σχηματίζοντας δύο μέρη για γέμισμα.
Τις κουφώνουμε και κρατάμε το εσωτερικό και τα καπάκια.
Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτας ένα καπελάκι για σκέπασμα και με κουταλάκι κουφώνουμε το εσωτερικό.
Το κρατάμε. Αλατίζουμε φειδωλά μέσα έξω όλα τα λαχανικά.
Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό από μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες και το βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Περνάμε από το μούλτι τα άλλα 3 κρεμμύδια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που θα γεμίσουμε, μαζί με το σκόρδο.
Προσοχή! Δεν θέλουμε να λιώσουν, μόνο να τα ψιλοκόψουμε, χωρίς να βγάλουν ζουμιά. Βάζουμε το μίγμα στο τηγάνι, μαζί με τα κουκουνάρια. Τρίβουμε το καρότο στο μούλτι και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε και 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε υπομονετικά, μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες και φέρνουμε 3-4 βόλτες.
Ρίχνουμε και το πολτοποιημένο εσωτερικό από τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, φέρνουμε 2-3 βόλτες και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.
Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μίγμα που μαγειρέψαμε και τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις στην κατσαρόλα.
Με όση γέμιση περισσέψει τυλίγουμε ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα και τα σφηνώνουμε στα κενά.
Σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα την επιφάνεια, προσθέτουμε 3 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλατίζουμε λίγο και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, κατεβάζουμε στο μέτριο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν το ρύζι και τα λαχανικά.