X

Ελιοπιτάκια με Κρασάτη Ζύμη

Ο συνδυασμός της ελιάς με αυτή τη ζύμη σε μεταφέρει στην παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου, σε παλιά κεράσματα και τραπεζώματα σε χωριά.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο

3½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. αλάτι

1 κρόκο αβγού για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

1 φλιτζ. φέτα σπασμένη

1 φλιτζ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες

1 κ.γλ. ρίγανη

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που ελαφρώς κολλάει στα δάχτυλα.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, τις ελιές, τη ρίγανη, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια.

Ανοίγουμε με το χέρι το καθένα σε φύλλο για πιτάκι και τους μοιράζουμε τη γέμιση.

Κλείνουμε καλά τις άκρες και τοποθετούμε τα πιτάκια στο ταψί με το άνοιγμα στο κάτω μέρος.

Χτυπάμε σε μπολάκι τον κρόκο του αβγού με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα πιτάκια.

Τα ψήνουμε για ½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.