Υλικά
2 κιλά τρυφερά πράσα
2-3 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε ροδελίτσες
µισό µατσάκι άνηθο
3 αυγά
1 κούπα τυρί ρεγκάτο τριµµένο
1/2 κούπα παρµεζάνα ,η κάποιο κεφαλοτύρι πικάντικο
πιπέρι
αλάτι
5 κουταλιές λάδι
1/2 κούπα φρυγανιά τριµµένη
2 κουταλιές σιµιγδάλι
Για την κρέµα:
3 κουταλιές βούτυρο φυτίνη µε ελαιόλαδο
5 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα φρέσκο
λίγο µοσχοκάρυδο
αλάτι
2 αυγά
1 κούπα ρεγκάτο τριµµένο
λίγο τριµµένο τυρί για πασπάλισµα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουµε καλά το βούτυρο και ρίχνουµε το αλεύρι.
Ανακατεύουµε γρήγορα να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουµε το γάλα ζεστό, ενώ ανακατεύουµε συνεχώς µε το σύρµα των αυγών, µέχρι να πήξει η κρέµα και να γίνει βελούδινη.
Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο.
Αφήνουµε το µίγµα να κρυώσει, ρίχνουµε τα αυγά ελαφρά χτυπηµένα, το τυρί και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε την κρέµα µε µια µεµβράνη, για να µην κάνει κρούστα.
Πλένουµε και κόβουµε τα πράσα σε µέτρια κοµµάτια.
Τα βράζουµε µε µισό ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά. Όταν πιούν το νερό, ρίχνουµε το λάδι και τα σοτάρουµε σε πολύ χαµηλή φωτιά για 5 λεπτά, µαζί µε τα φρέσκα κρεµµυδάκια.
Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι,και τον άνηθο ψιλοκοµµένο.Αποσύρουµε από την φωτιά και αφήνουµε το µίγµα να κρυώσει.
Ρίχνουµε το σιµιγδάλι σαν βροχή τ’ αυγά ελαφρά χτυπηµένα και τα τυριά τριµµένα και ανακατεύουµε.
Λαδώνουµε ένα µέτριο πυρέξ και πασπαλίζουµε µε τριµµένη φρυγανιά.
Στρώνουµε το µίγµα µε προσοχή, χωρίς να το πατάµε, και να το ανακατεύουµε.
Βάζουµε την κρέµα, την στρώνουµε καλά µε µια σπάτουλα, και την πασπαλίζουµε µε λίγο τριµµένο τυρί.
Βάζουµε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουµε για 45 λεπτά στους 200 βαθµούς µε αντιστάσεις.
Αν θέλουµε να κάνουµε το φαγητό πιο πικάντικο, µπορούµε να προσθέσουµε ζαµπόν ή κιµά µαγειρεµένο, που µας έχει περισσέψει.