Υλικά
Υλικά για 8-10 άτομα
1 φύλλο σφολιάτας
Βούτυρο λιωμένο για άλειμμα των φύλλων
Κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Για την γέμιση
3 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
1 φιαλίδιο βανίλια
6 φλιτζ. γάλα ζεστό
5 αβγά χτυπημένα
1/3 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
Για επικάλυψη
1 αβγό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Στρώνετε το φύλλο σφολιάτας σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή σε φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι και την πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα.
Κόβετε τις άκρες της σφολιάτας που εξέχουν περνώντας τον πλάστη από το χείλος του ταψιού.
Αναμειγνύετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς για να το διαλύσετε μέσα στο γάλα.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με λίγη ζεστή κρέμα από την κατσαρόλα, τα ενσωματώνετε στην υπόλοιπη κρέμα, ανακατεύετε και την σιγοβράζετε μέχρι να δέσει.
Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο.
Την αφήνετε να κρυώσει και την αδειάζετε στο ταψί πάνω στη σφολιάτα.
Διπλώνετε προς τα μέσα τη σφολιάτα και σχηματίζοντας γύρω γύρω στο ταψ κοτσίδα (κόθρο).
Χτυπάτε το αβγό με τη ζάχαρη και 2-3 κουτ.
σούπας νερό και απλώνετε το μείγμα πάνω στην κρέμα.
Ψήνετε τη γαλατόπιτα για 30΄-35΄.
Την αφήνετε να κρυώσει και την πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.