Υλικά
Υλικά
Για τη βάση
2 φλιτζ. αλεύρι
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
1 φλιτζ. βούτυρο
5-6 κουτ. σούπας νερό (ή όσο χρειαστεί για τη ζύμη)
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
800 γρ. ανθότυρο
½ φλιτζ. ζάχαρη
¾ τέταρτα φλιτζ. μέλι
ξύσμα 1 λεμονιού
6 αβγά
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο τρίβοντάς τα με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουν την υφή της βρεγμένης άμμου.
Προσθέτετε λίγο νερό, κουταλιά κουταλιά, για να γίνει το μείγμα μια ζύμη σφιχτή που να μπορείτε να την ανοίξετε.
Σχηματίζετε μια μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε σε δροσερό μέρος για 30΄.
Ετοιμάζετε τη γέμιση.
Χτυπάτε στο μίξερ (ή σε μπολ με σύρμα) το ανθότυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτετε το μέλι και τα αβγά χτυπημένα και τα αναμειγνύετε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Απλώνετε τη ζύμη σε φύλλο και το στρώνετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Κόβετε τις άκρες που εξέχουν περνώντας τον πλάστη από τα τοιχώματα της ταρτιέρας, την τρυπάτε σε 4-5 σημεία και ρίχνετε πάνω φασόλια.
Σκεπάζετε την ταρτιέρα με λαδόκολλα και ψήνετε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο για 20΄στους 180ο C.
Βγάζετε την ταρτιέρα από το φούρνο και, όταν η ζύμη κρυώσει τελείως, απλώνετε πάνω τη γέμιση.
Ψήνετε την μελόπιτα για 30΄-35΄στους 180°C.
Όταν κρυώσει, την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Σημείωση
Η κυκλαδίτικη μελόπιτα γίνεται ανοιχτή δίχως φύλλο ή με ένα μόνο φύλλο ως βάση.
Κάθε νησί κάνει τη δική του εκδοχή μελόπιτας.