Υλικά
Υλικά για 18 κομμάτια περίπου
½ φλιτζ. βούτυρο γάλακτος και λίγο επιπλέον για το ταψί
1 φλιτζ. ζάχαρη
3 αβγά
2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
½ φλιτζ. αλεύρι
2 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. γάλα
½ φλιτζ. κουκουνάρι
½ φλιτζ. σταφίδες
ζάχαρη άχνη και κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε τα αβγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αναμειγνύετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα ρίχνοντας ανά διαστήματα και το γάλα και χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα.
Προσθέτετε τις σταφίδες με το κουκουνάρι και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι για να μοιραστούν παντού.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και αδειάζετε μέσα το μείγμα.
Ψήνετε το χαλβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45΄ περίπου.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι.
Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μέχρι να δέσει, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και αφαιρείτε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού.
Βγάζετε το χαλβά από το φούρνο και, όσο είναι καυτός, τον περιχύνετε με το χλιαρό σιρόπι.
Τον αφήνετε να στεγνώσει στο σβηστό φούρνο.
Τον πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρετε.
Σημείωση
Ο χαλβάς γίνεται και με καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα.