Υλικά
4 αυγά
3 βανίλιες
260 γρ. γάλα
500 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. μαργαρίνη ή άλλο βούτυρο
500 γρ. φαρίνα, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 γεμάτες κ.σ. κακάο άγλυκο
Εκτέλεση
Χωρίζουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια και σε άλλο μπολ τους κρόκους.
Βάζουμε στο μπολ που είναι οι κρόκοι το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και τα 3/4 της ζάχαρης (στο μίγμα με τους κρόκους και το γάλα) και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε (στο ίδιο μίγμα) όλη τη φαρίνα και τις βανίλιες και μετά ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Χωρίζουμε το μισό από το μίγμα μας, σε άλλο μπολ, όπου ρίχνουμε τις 3 κ.σ. κακάο και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη μισή από τη μαρέγκα στο ένα μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στο άλλο μίγμα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε λίγο από το ένα μείγμα, λίγο από το άλλο εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μίγματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά στη μεσαία σκάλα, μετά τα 15 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα το φούρνο. Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα.
Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.