Υλικά
500 γρ ξινόχοντρος Κρήτης
3 μεγάλα ξερά λευκά κρεμμύδια
50 γρ στακοβούτυρο
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 λίτρα ζωμός λαχανικών (ή νερό)
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ απάκι Κρήτης
Αλάτι
Πιπέρι
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα θερμαίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και έπειτα το σκόρδο ώστε να μαλακώσουν καλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια σπάμε τον ξινόχοντρο σε μικρότερα κομμάτια και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σωταριστεί ελαφρά κι αυτός. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς ο ξινόχοντρος. Αλατοπιπερώνουμε και αλέθουμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια λεία και σχετικά πηχτή σούπα. Σοτάρουμε λεπτές φέτες από το απάκι σε λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε πάνω στη ζεστή σούπα.