Follow us

Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας

Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας

Υλικά

υλικά για 10 άτομα

3,5 κ. ψάρια (λαβράκια, μπακαλιάροι, χριστόψαρα ,πεσκανδρίτσα, σκορπίνες κ.λ.)

300 γρ. μύδια ζωντανά

για το ζωμό:

4 κρεμμύδια

2 κλωνάρια σέλερι

2 πράσα, το λευκό τμήμα

3 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 ώριμες ντομάτες + 1 κ.σ. τοματοπελτέ

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο 

μερικές κλωστές σαφράν

φύλλο δάφνης

1 πορτοκάλι, το χυμό (προαιρετικά)

300 γρ. λευκό κρασί

1 σφηνάκι Παστίς (ή ούζο)

αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα rouille:

1 μέτρια πατάτα 

2 μεγάλα κροκάδια από πολύ φρέσκα αβγά (ή 3, αν είναι μικρά)

6 σκ. σκόρδο, λειωμένες

350 γρ. περίπου ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

φέτες ψωμιού τριμμένες με μισή σκελίδα σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα ψάρια.

Σε απλωτό και βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, κομμένα σε φετάκια και το σκόρδο για 2'-3'.

Ρίχνουμε το κρασί, το Παστίς (ή το ούζο), τις ντομάτες, το χυμό του πορτοκαλιού, το σαφράν, τη δάφνη και 3 λίτρα νερό, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, σκεπάζουμε και βράζουμε για 45΄.

Τότε αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, αρχίζοντας από αυτά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τα βράζουμε μισοσκεπασμένα γιά 15'-20΄.

Προσθέτουμε τα μύδια τα τελευταία 5'.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα rouille βράζουμε την πατάτα και την καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστή.

Τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα βαρύ, βαθύ σκεύος, προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τους κρόκους και δουλεύουμε το μείγμα, να γίνει λείο.

Αρχίζουμε τότε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα των αβγών, όπως κάνουμε για τη μαγιονέζα, μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας. Γιά το σερβίρισμα, λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού -που έχουμε τρίψει με σκόρδο- και τις περνάμε στο γκριλ.

Αφαιρούμε τα ψάρια από τον ζωμό και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα σε μπολ, μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί και το τυρί χωριστά.

Καθένας τρώει στην αρχή την ψαρόσουπα με το ψωμί και τη rouille, προσθέτοντας λίγο τυρί και μετά σερβίρεται από τα διάφορα ψάρια.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.