X

Σαλάτα με ψητά λαχανικά του χειμώνα (του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη)

Υλικά

200 γρ κουνουπίδι
200 γρ πράσο κομμένο σε φέτες
200 γρ μπρόκολο
200 γρ μανιτάρια
200 γρ παντζάρι
200 γρ κολοκύθα
100 γρ σελινόριζα
1 πιπεριά κόκκινη
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Φιλέτα από 2 πορτοκάλια
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμός από ½ λεμόνι
20 ml ξύδι
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
Λίγα πράσινα μυρωδικά

Οδηγίες

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το κουνουπίδι να μαλακώσει ελαφρώς. Στο ίδιο νερό βράζουμε τη σελινόριζα. Στη συνέχεια ολόκληρα και ακαθάριστα τα παντζάρια (αν έχουμε υπομονή γίνονται πιο νόστιμα ψητά στον φούρνο).Τα ξεφλουδίζουμε στη συνέχεια. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν εντελώς τα λαχανικά αυτά. Τα θέλουμε τραγανά, γιατί θα τελειώσουν στον φούρνο όλα μαζί. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κουνουπίδι, το παντζάρι κομμένο, το μπρόκολο και τη σελινόριζα. Το πράσο σε φέτες, τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, την πιπεριά και το κρεμμύδι σε φέτες, την κολοκύθα σε χοντρό καρέ και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα 100 ml ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και αναδεύουμε τα υλικά καλά. Το ταψί χρειάζεται να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μην καλύπτει το ένα λαχανικό το άλλο, για να μην βράσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 7- 10 λεπτά (ελέγχουμε με μαχαίρι τον βαθμό ψησίματος). Αφαιρούμε. Σε μια μπασίνα αναδεύουμε τη ζεστή σαλάτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύδι, το λεμόνι και την ξερή ρίγανη με όλα τα ζουμιά που έχουν αφήσει στο ταψί. Τελειώνουμε με τα φιλέτα πορτοκαλιού.Σερβίρουμε με ένα λευκό κρεμώδες ελληνικό τυρί της αρεσκείας μας (πχ γαλομυζήθρα ή κατίκι) και λίγα φρέσκα πράσινα μυρωδικά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Η φασολάδα αλλιώς

Δοκιμάστε τρεις συνταγές για φασολάδα που έχουν κάτι το διαφορετικό.

3 συνταγές για κορυφαία λαζάνια

Δείτε εντός τρεις προτάσεις με το αγαπημένο ζυμαρικό.

Τρεις συνδυασμοί που θα απογειώσουν το σαγανάκι σου

Είναι λαχταριστό το τυρί σαγανάκι που λιώνει στο στόμα κι εμείς σου έχουμε τρεις τρόπους για να το εξελίξεις.

3 συνταγές για τέλειες γλυκές κρέπες

Η γαλλική ζύμη που τυλίγει με υπέροχο τρόπο τα υλικά εντός της σε τρεις νέες "περιπέτειες".

3 ομελέτες για το brunch σου

Σου προτείνουμε τρεις συνταγές που θα απογειώσουν την ομελέτα σου.

Κορμός σοκολάτας

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδυάζει τη σοκολάτα με τραγανά μπισκότα και αρέσει σε όλους.

Σύγκλινο με τσιγαριαστά χόρτα

Αλλαντικά Κασσάκη: Η νοστιμιά της Κρήτης σε μια μπουκιά.

Παραδοσιακό Καπρικό στον ξυλόφουρνο

Η boutique αλλαντοποιία της οικογένειας Κασσάκη δημιουργεί χειροποίητα προϊόντα κρέατος από το 1999, με αυθεντικές συνταγές.