Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
½ φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
1 1/3 φλιτζ. ρύζι Arborio
3 μέτρια κρεμμυδάκια, φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
2 κ.σ. βούτυρο
1 ½ φλιτζ. γραβιέρα κρητική, τριμμένη
½ φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
½ μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ. αρωματικό λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Παρασκευή
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι.
Αφού μαραθούν, προσθέτουμε το ρύζι και τις μαύρες σταφίδες, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε το λευκό κρασί και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό των πορτοκαλιών.
Όταν έχει ψηθεί το ρύζι και το φαγητό μας έχει γίνει μια πηχτή σούπα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα, αλάτι, πιπέρι, το μισό φιστίκι Αιγίνης καθώς και το μαϊντανό.
Δοκιμάζουμε και το σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας το υπόλοιπο φιστίκι Αιγίνης πάνω στα πιάτα.
Σημείωση: Το ριζότο ετοιμάζεται πάντα την τελευταία στιγμή, οπότε οι καλεσμένοι θα πρέπει να περιμένουν.
Στο πνεύμα ενός ανατολίτικου πιλαφιού, με τα φιστίκια και το πορτοκάλι, και με το ρύζι arborio να επιτυγχάνει τη μεστότητα ενός ιταλικού ριζότο, το new age αυτό πιάτο ρίχνει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές παραδόσεις.