Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1,5 κιλό γίδα, σπάλα και μπούτι σε μεγάλα κομμάτια.
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.
8 σκ. σκόρδο.
4 κομμάτια κανέλα.
8 γαρίφαλα.
4 δαφνόφυλλα.
1 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί.
1 ποτήρι κρασιού πετιμέζι.
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο.
1 ποτήρι νερού φρέσκος χυμός ντομάτας.
2 ποτήρια νερό.
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη στα τέσσερα.
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Βράζουμε τη γίδα για μισή ώρα, ξαφρίζοντας συνεχώς.
Αφού κρυώσει, την τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο ελαιόλαδο και τη σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το νερό και την αφήνουμε να ψηθεί για μισή ώρα.
Δύο λεπτά πριν από το τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την κομμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα δαμάσκηνα, και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, το περιχύνουμε με το πετιμέζι και το βάζουμε στο φούρνο στους 250°C μέχρι να μελώσει.
Δημήτρης Μαυρίκος: «Τρία πράγματα κυριαρχούν στο μυαλό μου σχετικά με αυτή τη συνταγή: η Ελλάδα, η Ρόδος και η γιαγιά μου.
Η Ελλάδα, γιατί οι γίδες αφθονούν στον τόπο μου: η Ρόδος, διότι μας αρέσουν τα γλυκόφαγα φαγάκια, μαγειρεμένα σε πήλινο και η γιαγιά μου, επειδή έλεγε ότι "το πετιμέζι είναι το μέλι του θεού".
Έτσι, λοιπόν, συνδύασα τα τρία αυτά συστατικά, αρωμάτισα το φαγητό με τις μυρωδιές των βουνών της Ρόδου και το σιγόψησα στο φούρνο, εωσότου έγινε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, λουκούμι.
Σε τελευταία ανάλυση, πήρα ξεχασμένα υλικά από το συλλογικό υποσυνείδητο του τόπου μας και τα έκανα εθνική συνείδηση».