Υλικά
Υλικά
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 μικρό φύλλο δάφνη
½ κρεμμύδι (μικρό, προτιμητέο ένα eschalot), ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι ταραγκόν, συν 1 κ.γλ. ψιλοκομμένο ταραγκόν
150 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κρόκος από μεγάλο αυγό
Aλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Βάλτε το ξίδι, τους κόκκους πιπεριού, τη δάφνη, το κρεμμύδι και το κλωνάρι ταραγκόν σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε να πάρει το μείγμα μια βράση.
Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί το υγρό σε μία κουταλιά σούπας.
Στραγγίξτε σε ένα μπολ.
Λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Βάλτε τον κρόκο σε ένα μπολ και ανακατέψτε το μειωμένο μείγμα ξιδιού, κατόπιν προσθέστε λίγο λίγο το λιωμένο και ζεστό βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια όπως σε μια μαγιονέζα.
Όταν το μείγμα αποκτήσει τη σύσταση μιας μαγιονέζας, ανακατέψτε το ψιλοκομμένο ταραγκόν, αλατίστε και πιπερώστε με μέτρο.
Η bearnaise είναι η φινετσάτη απάντηση των Γάλλων στην comfort gravy των les rosbifs, όπως αποκαλούν τους Άγγλους.