Υλικά
Υλικά (για 2 άτομα)
2 τεμάχια καρδιάς φιλέτου (220 γρ.το καθένα)
150 γρ. σάλτσα ντεμί-γκλας
100 γρ. φουαγκρά φρέσκο
60 γρ. φουαγκρά φρέσκο, αλεσμένο
60 γρ. βούτυρο γάλακτος
30 γρ. ελαιόλαδο
2 φέτες ψωμί λευκό
75 γρ. κρασί κόκκινο
15 γρ. κονιάκ
10γρ. τρούφα (προεραιτικά)
Αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ντεμί-γκλας, το αλεσμένο φουαγκρά και το κόκκινο κρασί.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας την συνέχεια, έως ότου μείνει μισή, και την κρατάμε.
Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάζουμε τα φιλέτα να ψηθούν από όλες τις μεριές, προσθέτοντας στο τέλος του ψησίματος 10 γρ.
από το βούτυρο γάλακτος.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, το φιλέτο μπορεί να είναι μπλε, σενιάν ή μέτριο, ποτέ όμως καλοψημένο.
Παρουσίαση
Βάζουμε τα πιάτα να ζεσταθούν, κόβουμε το ψωμί σε στρογγυλή φόρμα και το βάζουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσει το τοποθετούμε στο πιάτο και από πάνω βάζουμε το φιλέτο.
Συγχρόνως, σε δυνατή φωτιά, τοποθετούμε το μίγμα φουαγκρά - ντεμί-γκλας - κρασί, προσθέτουμε το βούτυτο και το κονιάκ και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τα, έως ότου το μίγμα τους δέσει σε μια παχύρρευστη σάλτσα.
Σε ένα άλλο τηγανάκι τύπου τεφάλ, κόβουμε το φρέσκο φουαγκρά σε τέσσερις φέτες και το αφήνουμε να ροδίσει για 15 δευτερόλεπτα από κάθε μεριά τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο φιλέτο και δίπλα στο φιλέτο το άλλο κομμάτι.
Συμπληρώνουμε το πιάτο με τη γαρνιτούρα λαχανικών της αρεσκείας μας, που θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει και πατάτες σοταρισμένες στο βούτυρο.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο φιλέτο, στο φουαγκρά και γύρω από το πιάτο, και σερβίρουμε.
Μαγειρικά τρικ
• Επειδή η παρασκευή της ντεμί¬γκλας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και 7 ώρες, ιδού μια ευκολότερη, έξυπνη λύση: Αγοράζουμε έτοιμη ντεμί-γκλας από τα σουπερμάρκετ.
Πριν φτάσουμε στο τελικό στάδιο ετοιμασίας της σάλτσας, αφαιρούμε το βούτυρο από το τηγάνι που ψήσαμε το φιλέτο ξύνουμε τους καραμελωμένους χυμούς από το τηγάνι και «σβήνουμε» με λευκό κρασί ή ένα ποτηράκι του λικέρ κονιάκ μόλις πάρουμε αυτή την «πρώτη» σάλτσα, προσθέτουμε την ντεμί-γκλας και τα υπόλοιπα υλικά.
• Ειδικά για τους χρόνους ψησίματος του κρέατος από κάθε πλευρά: με 1 30", σενιάν: με 2 30", μέτριο με 4, καλοψημένο.
Vardis
Σκορ: Με 15,5/20* και 2 σκούφους, φιγουράρει στη 2η θέση της χρυσής λίστας.