Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό συκωτάκια πουλιών
2 lt ημίγλυκο κόκκινο κρασί
100 ml κρέμα γάλακτος
4 κρόκοι αβγών
1 ξύλο κανέλας
4 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Για το γλάσο Μαυροδάφνης
500 ml Μαυροδάφνη
1 ζελατίνα
Για τα σύκα
200 ml ημίγλυκο κόκκινο κρασί
8 σύκα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα συκωτάκια από το λίπος και τα πλένουμε καλά.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ημίγλυκο κρασί με το ξύλο κανέλας και το μπαχάρι και ζεματίζουμε τα συκωτάκια για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια περνάμε από το μπλέντερ τα συκωτάκια με τους κρόκους, την κρέμα και αλατοπίπερο και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε μπεν μαρί (το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση της φόρμας) και ψήνουμε στο φούρνο στους 140 °C για 45 λεπτά.
Κρυώνουμε καλά το πατέ προτού το ξεφορμάρουμε κι ετοιμάζουμε το γλάσο.
Βράζουμε τη Μαυροδάφνη και μόλις μειωθεί στα 2/3 την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να χλιαρύνει.
Κατόπιν προσθέτουμε τη ζελατίνα που έχουμε μουλιάσει προηγουμένως σε κρύο νερό και γλασάρουμε την επιφάνεια του πατέ.
Βάζουμε το κρασί σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει το αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τα σύκα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν.