Υλικά
Υλικά
1.200 γρ. γλώσσα ή καλκάνι ή μπακαλιάρο φρέσκο
1 φλιτζ. τσ. ρώγες από λευκό σταφύλι, χωρίς σπόρους
1/2 φλιτζ. τσ. ζωμός ψαριού
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
Για τη σάλτσα
3/4 φλιτζ. τσ. γάλα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα ψάρια και, αν μπορούμε, τα φιλετάρουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190°.
Βάζουμε τα ψάρια σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και το λεμόνι, σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά.
Τα βγάζουμε, αφαιρούμε το ζωμό και τον περνάμε από σουρωτήρι.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο κι όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα και το ζωμό του ψαριού, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου.
Βάζουμε τα ψάρια σε πυρίμαχο σκεύος σερβιρίσματος μαζί με το σταφύλι και τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα.
Το βάζουμε στο φούρνο, σε απόσταση 15 εκ.
από το γκριλ και το αφήνουμε γύρω στα 5 λεπτά ή μέχρι να κάνει μια ξανθή κρούστα η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Σημ.: Μπορούμε εύκολα να έχουμε ζωμό ψαριού, βράζοντας για 10 λεπτά 2-3 μικρά ψαράκια σε λίγο νερό, με μισό κρεμμύδι, λίγο καρότο και ένα κλωναράκι σέλινο.
Αποφεύγουμε τους έτοιμους ζωμούς, γιατί τα πολλά μπαχαρικά που περιέχουν αλλοιώνουν τη γεύση του φαγητού.