Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό, χωρισμένο
1 φλιτζ. τσ. νερό χλιαρό
Αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ. κιμάς κομμένος δύο φορές
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ξυλαράκι κανέλας
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
Όταν ενωθούν, προσθέτουμε το νερό και φτιάχνουμε μια μέτρια ζύμη.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να γίνει η γέμιση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Όταν κοκκινίσει, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 3-4 κουτ.
σούπας νερό, την κανέλα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190°.
Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλσ.
Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια μιας κούπας.
Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει αρκετά και τον ανακατεύουμε με το ασπράδι του αβγού, χτυπημένο ελαφρά.
Βάζουμε στην άκρη κάθε κομματιού ζύμης ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο.
Πατάμε το τελείωμα με πιρούνι, να κλείσει καλά.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού, χτυπημένο με ελάχιστο γάλα.
Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (25-30 περίπου).