X

Τάρτα με μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

Για τη ζύμη μπριζέ

220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. βούτυρο κρύο

1 μεγάλο αβγό

Ελάχιστο αλάτι

3-4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

600 γρ. μανιτάρια λευκά ή μπράουν, πολύ φρέσκα

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 αβγά

100ml κρέμα γάλακτος

100 γρ. μπέικον, σε κυβάκια

1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.

Το δουλεύουμε με τα δάχτυλα, τρίβοντάς το μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα.

Κάνουμε στο κέντρο μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε το αβγό και 3 κουτ.

σούπας κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μία ζύμη στεγνή, κι ας μην έχει τέλεια υφή.

Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά, το λιγότερο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 190°.

Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε λίγα λεπτά να ζεσταθεί και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περ.

1/2 εκ.

(την ανοίγουμε ευκολότερα ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας).

Έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρά τη φόρμα της τάρτας.

Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να εξέχει από το χείλος.

Την πατάμε με τα δάχτυλα να εφαρμόσει καλά και κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα.

Απλώνουμε μέσα ένα ανάλογο κομμάτι λαδόκολλας και σκορπάμε όσπρια (ρεβίθια ή φακές) ή τα ειδικά βαρίδια, για να μη φουσκώσει η τάρτα.

Την ψήνουμε στο φούρνο άδεια για 15 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να ξανθύνει.

Το αφαιρούμε και βάζουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, προσθέτοντας στο τέλος το σκόρδο.

Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι.

Απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των αβγών.

Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

(Σημ.: Για πιο βαθιά γεύση μανιταριού, προσθέστε στο σοτάρισμα 1/2 φλιτζ.

τσαγιού αποξηραμένα πορτσίνι, που έχουν προηγουμένως μουλιάσει σε λίγο χλιαρό νερό).

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.