X

Αρωματική ιταλική ψαρόσουπα

Υλικά

υλικά

1.200 γρ. μεγάλα ψάρια για βραστά

300 γρ. μέτριες/μεγάλες γαρίδες

300 γρ. μικρά καλαμαράκια

10-12 μύδια ζωντανά

3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες 

1 κρεμμύδι

5 σκ.σκόρδο

2 καρότα

1 κλωνάρι σέλινο

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

1 μικρή πιπερίτσα τσίλι ή 1/2 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.σ. ξερό φασκόμηλο

1 φλ.τσ. λευκό κρασί

φέτες ζυμωτού ψωμιού

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια και τα καλαμαράκια.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 λ.

νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ψάρια, ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση, τα καρότα σε φέτες, το σέλινο και ανάλογο αλάτι.

Τα αφήνουμε 40΄και μετά τα αφαιρούμε από τον ζωμό, τα φιλετάρουμε και τα κρατάμε.

Περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι, πιέζοντας τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες σε χοντρά φετάκια, μαζί με την πιπερίτσα ή το μπούκοβο.

Μετά από 1' προσθέτουμε το φασκόμηλο και τα καλαμαράκια (ολόκληρα ή κομμένα, ανάλογα με το μέγεθος) και τα ψήνουμε, ανακατεύοντας 4'-5', μέχρι ν' ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 1'-2'.

Σβήνουμε με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε 10'-15', μέχρι να το πιουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.

Ρίχνουμε το ζωμό των ψαριών και σιγοβράζουμε 6'-7'.

Προσθέτουμε τις γαρίδες ολόκληρες και τα μύδια και αφήνουμε 5'-6', μέχρι ν' ανοίξουν όλα τα μύδια.

Προσθέτουμε τη σάρκα των ψαριών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τρίβουμε τις φέτες του ψωμιού με ένα σκόρδο κομμένο στη μέση και τις ψήνουμε στο γκριλ.

Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με τις φέτες του ψωμιού μέσα ή χωριστά, στο πλάι.Updated: 11/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 01/03/12

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.