X

ΑΡΝΙ ΜΑΣΤΕΛΟ

Υλικά

Υλικά (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ)

μερικές ξηρές κληματόβεργες

1 μεγάλη χούφτα άνηθο, κλωναράκια και φύλλα μαζί

2 σπάλες αρνιού (περίπου 1,7 κιλά με το κόκαλο), κομμένες σε μεγάλα κομμάτια από τον κρεοπώλη

2 κουταλιές ελαιόλαδο

500 γρ. (2 φλιτζάνια) κόκκινο κρασί

1 καλή χούφτα χοντροκομμένο άνηθο, για το σερβίρισμα

παρασκευή

Λατρεύω το πιάτο αυτό για την απλότητά του.

Και για το γεγονός ότι μαγειρεύεται σε βαθύ κεραμικό σκεύος σαν γλάστρα (χωρίς τρύπα στον πάτο, όμως!).

Στην Σίφνο, μαγειρεύουν το αρνί με κόκκινο κρασί, άνηθο ή μάραθο και ξηρές κληματόβεργες σε μαστέλο (το κεραμικό σκεύος) επάνω σε χαμηλή φωτιά.

Τοποθετείτε μερικές κληματόβεργες σταυρωτά για να σχηματίζουν σχάρα στον πάτο της κατσαρόλας.

Αυτό προσθέτει άρωμα στο αρνί και το κάνει τρυφερό.

Εάν δεν έχετε μαστέλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικό σκεύος διαμέτρου περίπου 24 εκ.

με καπάκι.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Τοποθετείτε 2 ή 3 κληματόβεργες (σπάζοντας τες εάν είναι αναγκαίο) στον πάτο κεραμικού σκεύους διαμέτρου 24 εκ.

και ύψος 10 εκ.

Εάν το δικό σας είναι πιο φαρδύ, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο κρασί.

Βάζετε επίσης λίγο άνηθο.

Ξεπλένετε το αρνί ή το σκουπίζετε με νοτισμένο πανί.

Τοποθετείτε τα κομμάτια αρνιού πάνω στις κληματόβεργες, προσθέτοντας τον άνηθο και αλατοπίπερο καθώς τα στρώνετε.

Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το κρασί.

Σκεπάζετε το σκεύος με καπάκι ή αρκετές στρώσεις αλουμινόχαρτου και ψήνετε για 2 με 2½ ώρες, γυρίζοντας το αρνί και αλείφοντάς το με τους χυμούς του μερικές φορές.

Όταν ψηθεί, το αρνί θα είναι πολύ μαλακό, σχεδόν θα λιώνει, και θα έχει καλή ποσότητα σάλτσας.

Αν δεν σερβίρετε αμέσως, σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε μέσα το σκεύος, σκεπασμένο μέχρι να κρυώσει το κρέας.Περιχύνετε το αρνί με λίγη σάλτσα, πασπαλίζετε με τον κομμένο άνηθο και σερβίρετε.

Το συνοδεύετε με ψητές ή βρασμένες πατάτες.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.

Αρνίσια παϊδάκια Ζερμέν (Albert Roux)

Ο Albert Roux, ο σεφ των έξι αστέρων Michelin (τρία για το «Le Gavroche» και τρία για το «Waterside Inn» στο Λονδίνο), ήρθε στnv Αθήνα για να μαγειρέψει στο γκαλά των «Χρυσών Σκούφων 2002» του Αθnνοράματος, μας μίλησε για τα διάσημα στόματα που έχει ταΐσει και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα για να ανοίξει εστιατόριο! Συνέντευξη ανοιχτής καρδιάς +6 signature dishes του ανθρώπου που έμαθε στους Βρετανούς τι εστί γκουρμέ.