Υλικά
υλικά γιά 4 άτομα
500 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ φρέσκα
3 σκ.σκόρδο
2 κ.σ. βούτυρο γιά το σωτάρισμα
500 ml γάλα
500 ml ζωμό κότας
100 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Χωρίζουμε 100 γρ.
μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια και τα σωτάρουμε σε λίγο βούτυρο, σε δυνατή φωτιά γιά 2'.
Τα βγάζουμε μόλις πάρουν χρώμα και τα φυλάμε γιά το γαρνίρισμα των πιάτων.
Κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε πιό χοντρά φετάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μιάμιση κουταλιά βούτυρο μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες.
Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι ν' αρχίσουν να μαλακώνουν.
Σκεπάζουμε γιά λίγα λεπτά το σκεύος γιά να βγάλουν τα υγρά τους.
Σε μέτρια κατσαρόλα λυώνουμε 50 γρ.
βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
Προσθέτουμε το γάλα και τον ζωμό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι και μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν 10'-12', ανακατεύοντας τακτικά.
Η σούπα θ' αρχίσει να πήζει.
Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι.
Περνάμε τη σούπα στο μπλέντερ να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, γαρνίροντας με μερικά σωταρισμένα μανιτάρια στη μέση και ψιλοκομμένο μαϊντανό.tips: μπορούμε να βάλουμε μόνο ζωμό ή μόνο γάλα (από 1 λ.).
Η σούπα αυτή βγάζει πλούσια, δυνατή γεύση μανιταριών, αν όμως θέλετε το touch του άγριου μανιταριού προσθέτετε λίγα μανιτάρια πορτσίνι, που έχετε προηγουμένως μουλιάσει γιά 30' σε χλιαρό νερό.
Θα τα προσθέσετε στο σωτάρισμα των υπόλοιπων μανιταριών.
Τα μανιτάρια γιά τη σούπα πρέπει να είναι ολόφρεσκα, λευκά και κρουστά, γιά να έχουν καλή γεύση.