Υλικά
υλικά γιά 6 άτομα
600 γρ. φιλέτο εξαιρετικά φρέσκου σολομού (χωρίς την πέτσα και τα κόκκαλα)
4 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 λάιμ
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι εσπελέτ (ή καγιέν)
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
ανθό αλατιού
1 φλ.τσ. φυλλαράκια κόλιαντρου ή άγριας ρόκας
παρασκευή
Μία ώρα πριν το σερβίρισμα τουλάχιστον, ετοιμάζουμε το σολομό.
Κόβουμε τη σάρκα σε πολύ μικρά κυβάκια, χρησιμοποιώντας ένα καλό μαχαίρι.
Τα βάζουμε σε βαθύ δοχείο και τα ανακατεύουμε με το χυμό και το ξύσμα από 1 λάιμ, το ελαιόλαδο, το μισό πιπέρι εσπελέτ (ή καγιέν), το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο 40' ή περισσότερο.Για να φτιάξουμε τη μους αβοκάντο: παίρνουμε το ξύσμα του λάιμ και στίβουμε το χυμό.
Βάζουμε στο μπλέντερ τη σάρκα των αβοκάντο, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ, 1/3 κ.γ.
αλάτι και το μισό πιπέρι.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός -όχι πολύ- και προσθέτουμε στη συνέχεια λίγο γάλα και το ξύδι και ξαναχτυπάμε ώστε το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
Αδειάζουμε τη μους σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τo ορεκτικό σε έξι φαρδειά ποτήρια (π.χ.
του ουίσκυ) ως εξής: Μοιράζουμε τη μους στα ποτήρια και βάζουμε επάνω τους κύβους του σολομού.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο ανθό αλατιού και στολίζουμε με κλωναράκια φρέσκου κόλιαντρου ή άγριας ρόκας.tips: αγοράζουμε τα αβοκάντο 5 μέρες πριν τη χρήση.
Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου και όταν μαλακώσουν αρκετά τα βάζουμε στο ψυγείο και τα χρησιμοποιούμε το συντομότερο.
Φρέσκο κόλιαντρο βρίσκουμε το χειμώνα στις λαϊκές αγορές, άγρια ρόκα επίσης σε λαϊκές και στην προθήκη των βιολογικών, στα σουπερμάρκετ.