Υλικά
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά
2 φλ. ντομάτα τριμμένη ή 1 1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 300 γρ. χυμός ντομάτας
1/2 φλ. βούτυρο
1/2 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί αρετσίνωτο
3 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
Αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε σχετικά μικρές μερίδες (τα ? της κανονικής) και το αλευρώνουμε.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το καβουρδίζουμε πολύ καλά από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
Ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το κρέας και ένα δάχτυλο νερό και μαγειρεύουμε 1 ώρα και 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Ρίχνουμε την ντομάτα, μισό κουταλάκι ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε πελτέ τον διαλύουμε σε 1 ½ φλ.
νερό) τα γαρίφαλα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να έχουμε μια πυκνή, πλούσια σάλτσα.
Ταιριάζει με τηγανητές πατάτες ή πατάτες πουρέ ή άσπρο ρύζι.Σημ.
Γίνεται και με κότα, κατσίκι και κοτόπουλο.
Σε μερικά μέρη της Ελλάδας, προσθέτουν και 2 κ.σ μαύρη σταφίδα.