Υλικά
υλικά για 6 άτομα
150 γρ. τυρί τριμμένο (έμμενταλ ή γραβιέρα)
300 ml γάλα
60 γρ. αλεύρι
70 γρ. βούτυρο φρέσκο
5 αβγά
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο
παρασκευή
Βάζουμε το γάλα να πάρει βράση και το βγάζουμε από τη φωτιά.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα.
Τότε ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί.
Ανακατεύουμε την κρέμα συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά ώστε να καλύπτει τη ράχη ενός κουταλιού.
Ρίχνουμε αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας), πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Χωρίζουμε τα αβγά και ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.
Βάζουμε το μείγμα του αλευριού σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις κοχλάσει το κατεβάζουμε.
Προσθέτουμε το τυρί και τους κρόκους έναν-έναν ανακατεύοντας να ενωθούν.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει αρκετά.
Χτυπάμε τ΄ ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά, σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας πολύ απαλά, για να πέσει όσο το δυνατό λιγότερο.
Βάζουμε το μείγμα σε ψηλό σκεύος του σουφλέ βουτυρωμένο ή το μοιράζουμε σε 4 ατομικά σκεύη κεραμικά ή πυρέξ, γεμίζοντάς τα κατά τα 4/5.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30'-40' περίπου ή 20' περίπου για τα ατομικά φορμάκια (εξαρτάται από το σκεύος, το φούρνο και το μείγμα).
Σερβίρουμε αμέσως σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως με μία σαλάτα.
Αν καθυστερήσουμε το σερβίρισμα, το σουφλέ θα πέσει ελαφρά, αλλά αυτό επηρεάζει μόνο την εμφάνισή του.