Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
5 μέτρια κολοκυθάκια
2-3 μέτριες μελιτζάνες περίπου 600 γρ. (χωρίς σπόρια αν γίνεται)
2 μέτρια καρότα
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκ.σκόρδο σε φετάκια
2 πιπεριές πράσινες (ή πράσινη και κίτρινη)
8 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
200 ml ε.π. ελαιόλαδο περίπου
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό και λίγο βασιλικό
μερικά κλαράκια από φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε μικρά μπαστουνάκια (σαν λεπτές πατάτες για τηγάνισμα) ή σε μικρούς κύβους.
Το ίδιο θα κάνουμε και με τις μελιτζάνες, λίγο πριν τις σωτάρουμε, για να μην προλάβουν να μαυρίσουν.
Ζεματάμε τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις μισές σε μέτριους κύβους και τις υπόλοιπες τις ψιλοκόβουμε σε ζαράκια.
Κατά τη διαδικασία αυτή μαζεύουμε τους χυμούς που θα αφήσουν.
Σε μια πλατειά κατσαρόλα βάζουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, τα κρεμμύδια και τα σιγοψήνουμε για 5' μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές και ψήνουμε ακόμα 4'-5'.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό που μαζέψαμε, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15'-20'.
Ενώ γίνεται αυτό, ζεσταίνουμε σε τηγάνι 4-5 κ.σ ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κολοκυθάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, περίπου 3'.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε σε απορροφητικό χαρτί, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τις μελιτζάνες.
Τις σωτάρουμε για 4' μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, χωρίς όμως να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και τις ντομάτες σε κύβους στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 30'.
Σερβίρουμε το ρατατούιγ χλιαρό σαν γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα ή σκέτο.
Τρώγεται επίσης, κρύο.
tips: σε μια πιο εμφανίσιμη παρουσίαση, τα λαχανικά κόβονται σε ομοιόμορφες κατά το δυνατόν λεπτές φέτες και εναλλάσσονται σε σειρές ή κυκλικά.