Υλικά
υλικά
1 κ. βοδινό κρέας, κτά προτίμηση από ελιά
500 ml ή 2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
500 ml ή 2 φλ.τσ. ζωμό κρέατος
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα (όχι τριμμένα)
3 σκ. σκόρδο σε χοντρά φετάκια
3 καρότα κομμένα σε μέτρια φετάκια
400 γρ. μανιτάρια λευκά
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. αλεύρι κοφτές
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ο κρεοπώλης μας έχει κόψει το κρέας σε κύβους περίπου 5 εκ.σε μεγάλη κατσαρόλα λυώνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν 3'-4', προσθέτουμε 2 σκ.σκόρδο, αφήνουμε 1' ακόμη και τα βγάζουμε σε πιάτο, αφήνοντας στην κατσαρόλα το λάδι τους.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας, γυρίζοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει από παντού.
Ραντίζουμε με 2 κ.σ αλεύρι και ανακατεύουμε 1' ακόμη το κρέας στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει 4'-5', ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τον ζωμό ζεστό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό 1 ώρα.
Τότε προσθέτουμε τα καρότα, δοκιμάζουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη μια ώρα ή περισσότερο, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα.
Λυώνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια με το υπόλοιπο σκόρδο, γυρίζοντας συνέχεια για 3'-4' σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βγάζουμε το κρέας με τα καρότα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.
Περνάμε τη σάλτσα από λεπτό σουρωτήρι και, αν χρειάζεται δέσιμο, την βράζουμε σε κατσαρολάκι για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει ώστε να στέκεται στη ράχη ενός κουταλιού.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε 1'.
Τακτοποιούμε το κρέας σε πιατέλα, ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα με τα μανιτάρια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Ταιριάζει με πατατούλες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.tips: η παραδοσιακή γαλλική συνταγή θέλει και περίπου 120 γρ.
μπέικον σε κυβάκια, που σωτάρεται στην αρχή χωριστά και προστίθεται στο κρέας μαζί με τα κρεμμύδια.
Το καλύτερο αποτέλεσμα το δίνει το βοδινό κρέας, αλλά το φαγητό γίνεται και με μοσχαρίσιο (θα ψηθεί σε λιγότερο χρόνο).
Το βοδινό αυτό "της Βουργουνδίας" (bourguignon) σβήνεται με ένα καλό κόκκινο κρασί, όχι ιδιαίτερα ταννικό (κρασί Βουργουνδίας χρησιμοποιούν συνήθως όταν το μαγειρεύουν σ' αυτή την περιοχή, αλλά ακόμα και στη Γαλλία δεν είναι υποχρεωτικό αυτό).
Τέλος, σε μια παραλλαγή, χρησιμοποιούνται κρεμμυδάκια στιφάδου, που προστίθενται στη μέση του μαγειρέματος.