X

Μπουτάκι αρνιού

Υλικά

Υλικά

1-2 μπούτια αρνιού περίπου 2,5 κιλά  

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

αλάτι και πιπέρι

1 κ. κ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κυβάκια

1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε ροδέλες

125 ml ζωμό κότας

Παρασκευή

Βάζουμε σε ένα πιάτο τις σκελίδες του σκόρδου, τις αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε.

Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού σχίζουμε το κρέας και μπήγουμε τις σκελίδες όσο πιο βαθιά γίνεται.

Τοποθετούμε τα λαχανικά, σε μια στρώση, στον πάτο μιας καλά μουσκεμένης γάστρας και ακουμπάμε πάνω τους το κρέας.

Περιχύνουμε με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε κρύο φούρνο.

Τον ρυθμίζουμε στους 220ο και ψήνουμε το κρέας για 50 λεπτά.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για να πέσουν οι χυμοί του.

Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύεται και σε αυτό το διάστημα.

Οι χρόνοι αυτοί, όμως, αντιστοιχούν σε ένα μάλλον ροζέ αρνάκι.

Αν μας αρέσει πιο ψημένο θα πρέπει να υπολογίσουμε 1ώρα και 10 λεπτά, με το κλειστό σκεύος.

Μεταγγίζουμε και τους ζωμούς της γάστρας σε ένα μπολάκι.

Βάζουμε χωριστά τα λαχανικά σε μια πιατέλα, κόβουμε το αρνάκι σε φέτες και το σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά του και με το ζωμό του, χωριστά.

Σημ.

Αν θέλουμε, μπορούμε να το συνοδέψουμε με πράσινα φασολάκια ατμού περιχυμένα με λίγο βούτυρο ή βρασμένα ψιλά, ξερά φασόλια, πολτοποιημένα με λίγο από το ζωμό του στο μπλέντερ.

Θ.Τ.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.

Αρνίσια παϊδάκια Ζερμέν (Albert Roux)

Ο Albert Roux, ο σεφ των έξι αστέρων Michelin (τρία για το «Le Gavroche» και τρία για το «Waterside Inn» στο Λονδίνο), ήρθε στnv Αθήνα για να μαγειρέψει στο γκαλά των «Χρυσών Σκούφων 2002» του Αθnνοράματος, μας μίλησε για τα διάσημα στόματα που έχει ταΐσει και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα για να ανοίξει εστιατόριο! Συνέντευξη ανοιχτής καρδιάς +6 signature dishes του ανθρώπου που έμαθε στους Βρετανούς τι εστί γκουρμέ.