Υλικά
Υλικά
60 γρ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο ζωμό κότας (όχι πολύ αλατισμένο)
500 γρ. μπροκολέτι (μπουκετάκια πράσινου μπρόκολου)
250 ml κρέμα γάλακτος
ανθός αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή φωτιά, σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντάς το συνεχώς, για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό, μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
Προσθέτουμε το ζωμό κι ένα ποτήρι καυτό νερό και βράζουμε τη σούπα σε δυνατή φωτιά, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ακατάπαυστα μέχρι να δούμε πως πήρε βράση.
Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να βράζει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας την, πότε-πότε.
Προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν στο ζωμό για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα φαρδύ μπολ και παίρνοντάς το με την κουτάλα του σερβιρίσματος της σούπας το πολτοποιούμε, λίγο-λίγο, στο μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κι απαλή κρέμα, την οποία φροντίζουμε να διατηρούμε ζεστή όση ώρα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ρίχνουμε ξανά τη σούπα στην κατσαρόλα της, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε, προσεκτικά, μες τη σούπα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Αλατοπιπερώνουμε και σε περίπτωση που η σύστασή της σούπας μας φανεί πολύ πηχτή, της προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό.
Τη σερβίρουμε στα μπολ και τη γαρνίρουμε με φύλλα σέλινου ή μαϊντανού και 1-2 μπουκετάκια μπρόκολου, ζεματισμένα και περασμένα για 1-2 λεπτά από το τηγάνι με λίγο βούτυρο και ξύσμα λεμονιού.
Θ.Τ.