Υλικά
Υλικά
10 κιλά χοιρινό, σπάλα-μπούτι-ελιά (ανάμικτα)
5 κιλά λαρδί χοιρινό
5 κιλά μοσχάρι, σπάλα-μπούτι-ελιά (ανάμικτα)
360 γρ. αλάτι
40 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
50 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
50 γρ. μπαχάρι
30 γρ. πάπρικα γλυκιά
10 γρ. πάπρικα καυτερή
20 γρ. κόλιαντρο τριμμένο
20 γρ. γλυκάνισο σπασμένο
10 γρ. μοσχοκάρυδο
6 φιαλίδια βανίλια (αυτή που βάζουμε στα γλυκά)
το ξύσμα από 5 πορτοκάλια (προαιρετικά)
3 λίτρα νερό πολύ παγωμένο (0 έως +2ο C)
έντερα χοιρινά παστωμένα, 30 μέτρα περίπου
Εκτέλεση
Κόψτε τα κρέατα και το λαρδί σε κιμά με δίσκο 4-6 χιλ.
Βάλτε σε μια λεκάνη τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές και αφράτο μίγμα.
Σκεπάστε τη λεκάνη με μεμβράνη και βάλτε τη στη συντήρηση του ψυγείου για 3 ώρες και μετά στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Περάστε το μίγμα στα έντερα και σχηματίστε λουκάνικα μήκους 20 εκ.
περίπου.
Κρεμάστε τα σε δροσερό, σκιερό μέρος για 1 ημέρα να στραγγίσουν και, μετά, μπορείτε να τα καταναλώσετε.
*Η συνταγή είναι του κρεοπώλη Γιώργου Βεργόπουλου, από το βιβλίο «Λουκάνικα & αλλαντικά – 250 παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα» του Γ.
Καραγιάννη, εκδόσεις Ψύχαλου.