Υλικά
Υλικά για 4 μερίδες
Ένας κόκορας
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στην μέση
2 καρότα, 1 πράσο, 1 σέλινο (μικρό κλωναράκι), 2 δαφνόφυλλα
200 γρ. τραχανά ξινό (όχι με πρόβειο γάλα)
2 αβγά
100 γρ. φέτα
μπούκοβο καυτερό, ρίγανη ξερή, θυμάρι φρέσκο
ελαιόλαδο
χυμός λεμονιού
φέτες χωριάτικου ζυμωτού ψωμιού για κρουτόν
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα κρατάμε στην άκρη.Καθαρίζουμε τον κόκορα από τυχόν πούπουλα και υπολείμματα, τον πλένουμε καλά, στραγγίζουμε, τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσει.
Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίζουμε επιμελώς.
Όταν σταματήσει να αφρίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά, εκτός από το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου είναι έτοιμος ο κόκορας.
Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό, αφήνουμε λίγο να κρυώσει ο κόκορας, τον ξεψαχνίζουμε και κόβουμε το κρέας σε ζάρια (κυβάκια).
Βάζουμε τον ζωμό σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και ένα δαφνόφυλλο ακόμα.
Όταν είναι έτοιμος, προσθέτουμε το κρέας του κόκορα, αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον τραχανά.
Ανακατεύουμε ελαφρώς για να μην κολλήσουν τα υλικά.
Σε 4-5 λεπτά έχει βράσει και ο τραχανάς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και κάνουμε αβγολέμονο, χτυπώντας σε ένα σκεύος με ένα ραβδομίξερ τα αβγά με λίγο νερό και χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ¼ του ζωμού χτυπώντας συνεχώς.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην υπόλοιπη σούπα ανακινώντας την κατσαρόλα.
Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.Κόβουμε φέτες χωριάτικου ψωμιού, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη και τις στεγνώνουμε στο φούρνο.
Τις αφαιρούμε και όσο είναι ακόμα ζεστές, τρίβουμε λίγη φέτα από πάνω.Σερβίρουμε τη σούπα σε ζεστά πιάτα, ρίχνουμε λίγο μπούκοβο και βάζουμε στο πλάι το ζεστό ψωμάκι με την φέτα.