X

Ψωμί με προζύμι

Υλικά

Υλικά

125 ml νερό ζεστό 

375 γρ. (περίπου) αλεύρι 

½ κ. κ. αλάτι

½ κ. κ. μέλι

Παρασκευή

Διαλύουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό το προζύμι.

Προσθέτουμε το περισσότερο αλεύρι και το αλάτι.

Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να μην κολλάει ζύμη να στα χέρια μας.

Αν πέσει πολύ το αλεύρι, το ψωμί θα γίνει σφιχτό.

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.

Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε «κρατάμε» ένα μέρος της ζύμης για προζύμι.

Σκεπάζουμε την υπόλοιπη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες, σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Την πλάθουμε σε καρβέλια ή φρατζόλες.

Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα του φούρνου, τα χαράζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσουν ξανά.

Τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο, για 40 περίπου λεπτά.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για να μην κρατήσουν την υγρασία μέσα τους και μουχλιάσουν εύκολα.

Θ.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Ψωµί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πώς θα φτιάξεις ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι