X

Λαγάνα

Υλικά

Υλικά

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή περισσότερο

220 γρ. αλεύρι ολικής ή κίτρινο σταρένιο αλεύρι, (με σιμιγδάλι)

2 κ. κ. ξηρή μαγιά

1 ½ κ. κ. αλάτι 

3 κ. κ. από ένα μείγμα φρεσκο- κοπανισμένου ξερού κόλιανδρου, γλυκάνισου και μαραθόσπορου (Σύρου ει δυνατόν)

750 ml νερό (μπορεί και να χρειαστεί μέχρι και 1 λίτρο)

ελαιόλαδο

1-2 κ. σ. σουσάμι ή δεντρολίβανο (αναλόγως τι προτιμάμε), για το πασπάλισμα

1-2 κ. κ. άνθος αλατιού ή χοντρό αλάτι (προαιρετικό), για το πασπάλισμα

Παρασκευή

Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τα δυο αλεύρια, μαζί με τη μαγιά, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά.

Σχηματίζουμε ένα λακκάκι με το δάχτυλο μας στο κέντρο του μείγματος και αρχίζουμε να προσθέτουμε, σιγά-σιγά, το νερό, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί το νερό στο αλεύρι.

Δουλεύουμε το μείγμα στο μίξερ χρησιμοποιώντας τα ειδικά εξαρτήματα του ζυμώματος (σπιράλ).

Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται, ώστε να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

Σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δουλεύοντάς την γι άλλα 5-8 λεπτά στο μίξερ.

Αν είναι πολύ υδαρής, της προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι και αν είναι σφιχτή 1-2 κουταλιές νερό, ώστε να γίνει λεία αλλά και τόσο μαλακιά, ώστε να κολλάει λίγο στα χέρια.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ρίχνουμε πάνω της τη ζύμη, ξεκολλώντας την από τη λεκάνη με τη σπάτουλα της ζαχαροπλαστικής.

Δουλεύουμε με τα χέρια μας τη ζύμη, πιέζοντας την με την παλάμη μας και σπρώχνοντάς την ταυτόχρονα για να ανοίξει.

Την διπλώνουμε στα δύο, έτσι που το κάτω μέρος της να έρθει από πάνω και την αναποδογυρίζουμε ώστε το σημείο όπου τη διπλώσαμε να είναι πιο κοντά στο σώμα μας.

Την πιέζουμε και πάλι με την παλάμη μας και ζυμώνουμε επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κινήσεις, για περίπου 10 λεπτά, φροντίζοντας να πασπαλίζουμε τη ζύμη τακτικά με όσο αλεύρι ενδέχεται να χρειαστεί για να γίνει λεία και ελαστική. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τη λεκάνη, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη με τη μεταφέρουμε πάλι στη λεκάνη.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τη διαφανή μεμβράνη που θα σκεπάσουμε τη λεκάνη.

Μεταφέρουμε τη λεκάνη σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού και την αφήνουμε να σταθεί για 2-3 ώρες, μέχρι ν' ανέβει αρκετά.

Στη συνέχεια, τη βάζουμε στο ψυγείο μας, σκεπασμένη και την αφήνουμε για μια νύχτα.

Το επόμενο πρωινό την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να μείνει 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, τη ρίχνουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.

Την κόβουμε στα δυο με τη σπάτουλα και τη χωρίζουμε.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας στη λαμαρίνα του φούρνου κι απλώνουμε πάνω τους τη ζύμη, πιέζοντας την για να πάρει το σχήμα μιας λαγάνας.

Βρέχουμε τα δάχτυλα μας και την πιέζουμε σε διάφορα σημεία της επιφάνειάς της, την πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και με το σουσάμι ή το δεντρολίβανο και την αφήνουμε να σταθεί για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να ανέβει ξανά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240ο С και βάζουμε μια δεύτερη λαμαρίνα να κάψει καλά.

Μόλις φθάσει ο φούρνος στην επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζουμε τη λαμαρίνα που ζεστάναμε και μεταφέρουμε πάνω της το αντικολλητικό χαρτί μαζί με την λαγάνα που πατούσε επάνω της.

Ραντίζουμε την επιφάνεια της με λίγο νερό και την βάζουμε να ψηθεί για 3 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε το ράντισμα για άλλες δυο φορές.

Πέντε με έξι λεπτά αργότερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, στους 200ο С και ψήνουμε τη λαγάνα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει στην επιφάνεια της, αλλά και στο κάτω μέρος της.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα, όπως κάνουμε πάντα με τα ψωμιά.

Θ.Τ

Επίσης...

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Ψωµί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πώς θα φτιάξεις ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι