X

Χταποδόπιτα

Υλικά

Υλικά

1 ταψί στρογγυλό 40 εκ.

5 σπιτικά φύλλα ή 9 φύλλα χωριάτικα του εμπορίου *

1 κ. χταπόδι

1 κ. σπανάκι

3 ματσάκια μάραθο χοντροκομμένο

1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό τμήμα ψιλοκομμένο, το πράσινο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)

1 + ½ φλ. ελαιόλαδο

Παρασκευή

Μαγειρεύουμε το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και κρατάμε το ζουμί του.

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα.

Κόβουμε το σπανάκι σε κομμάτια με το χέρι απευθείας σε μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να το στραγγίσουμε και το αφήνουμε να μαραθεί σε υψηλή φωτιά και να πιεί το νερό του χωρίς να προσθέσουμε κανένα άλλο υγρό.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι το ελαιόλαδο , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το χταπόδι και ¾ του φλιτζανιού χταποδόζουμο.

Δοκιμάζουμε πριν αλατίσουμε διότι το χταπόδι και το χταποδόζουμο είναι αλμυρό, κυρίως αν το χταπόδι είναι φρέσκο και ρίχνουμε αρκετό πιπέρι.

Προσθέτουμε το μάραθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 7 -8 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει η γέμιση.Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.

Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα σπιτικά ή 6 του εμπορίου λαδώνοντας ανάμεσα και τα αφήνουμε να κρέμονται έξω από το ταψί.

Απλώνουμε τη γέμιση ισόπαχα επάνω στα φύλλα και σκεπάζουμε με 2 φύλλα σπιτικά ή 3 του εμπορίου λαδώνοντας ανάμεσα και αφήνοντας και αυτά να πέσουν έξω από το ταψί, επάνω στα κάτω φύλλα.

Κόβουμε όλα μαζί τα φύλλα (κάτω και πάνω) με ψαλίδι αφήνοντας να περισσεύει έξω από το ταψί ένα μήκος γύρω στα 4 -5 εκ.γυρίζουμε τα φύλλα ρολάροντας προς τα μέσα, δηλαδή την επιφάνεια του ταψιού, για να κλειστεί καλά η γέμιση (αν μας σχιστεί το φύλλο στην επιφάνεια και φανεί η γέμιση, το «μπαλώνουμε» βάζοντας επάνω κομμάτια από τα φύλλα που κόψαμε).

Χαράζουμε την πίτα, σε τετράγωνα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με χταποδόζουμο αν έχει μείνει ή αλλιώς αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό.

Αν έχουμε ραντίσει με χταποδόζουμο σκεπάζουμε με λαδόκολλα.

Φουρνίζουμε, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170ο C και ψήνουμε για ¾ της ώρας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150ο C και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου άλλα ¾ της ώρας.

Βγάζουμε την λαδόκολλα αν έχουμε χρησιμοποιήσει και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά στη θέση πάνω κάτω στους 170ο C.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά πριν την κόψουμε.

*Αν ανοίξουμε δικό μας φύλλο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τμήμα του νερού με χταποδόζουμε –δίνει ένα ορεκτικό κόκκινο χρώμα στο φύλλο.

σημ. Η παραδοσιακή κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα γίνεται με ρύζι και ντομάτα κάπως σαν την κρεατόπιτα.

Αυτή η εκδοχή είναι πολύ παλιά με το γλυκό άρωμα του μάραθου να ισορροπεί την γευστική ένταση του χταποδιού.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.