Υλικά
Υλικά
1 κ. μελιτζάνες τσακώνικες
1 κ. χταπόδι
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκοι μπαχάρι
6 κόκκοι πιπέρι
5 ώριμες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε
Εκτέλεση
Βάζουμε το χταπόδι με λίγο νερό να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλει το ζουμί του και να μαλακώσει.
Στραγγίζουμε το ζουμί του και το κρατάμε, το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε ριγωτά τις μελτζάνες, τις κόβουμε σε κομμάτι 3 εκ.
και τις βάζουμε σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν 1 ώρα.
Πλένουμε και περνάμε από τη μουλινέτα τις ντομάτες, καθαρίζουμε το σκόρδο, βγάζουμε την πράσινη ουρίτσα και το ψιλοκόβουμε.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις στίβουμε ελαφρά με το χέρι μας.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι, ανακατεύουμε μια δυο φορές και ρίχνουμε την ντομάτα και 2 -3 κουταλιές από το ζουμί του χταποδιού.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες σχεδόν τελείως.
Προσθέτουμε το χταπόδι, δοκιμάζουμε το αλάτι και αν η ντομάτα είναι πολύ ξινή ρίχνουμε λίγη ζάχαρη.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1 -2 βράσεις ακόμα και τραβάμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.
Α.Τ.