Υλικά
Υλικά
1 ½ κ. μύδια φρέσκα
½ φλ. τσ. ξηρό λευκό κρασί
½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος
25 στήμονες κρόκο Κοζάνης
2 κ.σ. βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πετάμε όσα μύδια είναι σπασμένα ή ανοιγμένα.
Καθαρίζουμε τα όστρακα από ό,τι είναι κολλημένο επάνω τους ξύνοντας με ένα μαχαίρι και αφαιρούμε τα μουστάκια τους τραβώντας προς το πλάι.
Τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.Βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα μύδια.
Τα σκεπάζουμε και ανακατεύουμε μια φορά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ανοίξουν (2-3 λεπτά).
Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και σουρώνουμε το ζουμί.
Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί τον κρόκο να βγάλει τα αρώματά του.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το βούτυρο.
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα μύδια και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε το ζουμί με τον κρόκο.
Μαγειρεύουμε 5 λεπτά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε άλλο 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στην εστία για 5 –6 λεπτά πριν σερβίρουμε τα μύδια, συνοδεύοντας το φαγητό με τηγανητές πατάτες ή ρύζι λευκό. Σερβίρουμε με καψαλισμένο χωριάτικο ψωμί.
Α.Τ.